Aida Arisya In D' House

Aida Arisya In D' House
Pada Yang Esa kupohon... agar apa saja yang kubicara, tidak menjadi racun untuk sesiapa, tetapi penawar hati dan budi. Pada Mu Tuhanku... kupohon kekuatan agar jejariku mampu untuk menghulurkan sesuatu, yang akan menjadi halwa minda buat yang membaca bisikan hatiku. Berbicara setulus kata. Berkata dari hearty yg indah berbahasa..~ Kata-kata bukan dusta tp, patah-patah yg puitis ikhlas dari jiwa yg ada!! BlOg ini memberi peluang insan yg kerdil menuturkan bicara seketika selagi ada dayanya!!~ SEUKIR SAYANG, SECANGKIR KASIH, & SEKELUMIT CHENTA!!~

Followers

CLICK ME!!!

There was an error in this gadget

~Jodoh~

on Tuesday, October 27, 2009

Tertarik untuk sama-sama berkongsi artikel ini...

Renungkanlah Sedalam-dalamnya. ..
Tidak, Jodoh tiada kaitan dengan keturunan.. Hanya belum sampai masanya.
Ia bagai menanti jambatan untuk ke seberang. Kalau panjang jambatannya
jauhlah perjalanan kita. Ada org jodohnya cepat sebab jambatannya
singkat. Usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat. Dan usia 35
tahun belum apa² kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk
membina kecemerlangan. Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda itu
dalam doa² lewat sembahyang. Allah mendengar.

Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya wanita jahat untuk
lelaki yang jahat. Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr Right dan
biar seorang diri drpd menjadi mangsa lelaki yang tidak beriman kemudian
nanti!

Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini. Kita selalu
sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat ini. Hakikatnya, apabila kita
benar² mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga dtg bersama masalah.

Kita selalu melihat org memandu kereta mewah dan terdetiklah di hati
kita, bahagianya org itu. Hakikatnya apabila kita sendiri telah
memiliki kereta mewah kita ditimpa pelbagai kerenah. Tidak mustahil
pula org yang memandu kereta mewah (walaupun sebenarnya tak mewah)
terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi
jalan. Orang lain membeli dengan harga biasa, dia terpaksa membayar
berlipat ganda.

Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal
mencelah-celah hingga mampu berada jauh di hadapan. Anda pun mengeluh,
alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang se! buah motosikal seperti
itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju. Padahal si penunggang
motosikal mungkin sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta di
tgh² bandar raya..

Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar² membahagiakan.
Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga datang sama. Semua benda,
pasti ada baik buruknya.

Demikian juga perkahwinan. Ia baik sebab ia dibenarkan oleh agama,
sunnah Nabi, sebagai saluran yang betul untuk melepaskan shahwat di
samping membina sahsiah dan sebagainya, tapi ia juga buruk sebab ramai
org yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus.

Ramai orang menempah neraka sebaik sahaja melangkahkan kaki ke alam
berumahtangga. Bukankah dengan ijab dan Kabul selain menghalalkan
hubungan kelamin, tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut
banyak! ? Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya, anda membina dosa
seterusnya jambatan ke neraka?

Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan masing² padahal dahulunya
mereka bermati-matian membina janji, memupuk cinta kasih malah ada
yang sanggup berkorban apa sahaja asalkan segala impian menjadi nyata?

Jika tidak sanggup untuk bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu.
Jika merasakan diri belum cukup ilmu untuk bergelar ibu ataupun ayah,
belajarlah dulu. Jika rasa² belum bersedia untuk bersabar dgn kerenah
anak², carilah dulu kesabaran itu. Jangan berkahwin dahulu sebab
kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi telah
melompat, akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut
tatkala cuba mendaki naik.

Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar² mengerti tuntutan2nya.

Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus² bagi yang menjadikannya
gelanggang untuk mengukuhkan iman, mencintai Tuhan dan menjadikan
syurga sebagai matlamat. Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan
insan kepada kesempurnaan insan - bagi yang mengetahui rahsia²nya.

Berkahwinlah anda demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan berkahwin kerana
perasaan dan mengikut kebiasaan. Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba
masanya ia akan datang menjemput, namun perlu juga anda membuka
lorong²nya agar jemputan itu mudah sampai dan tidak terhalang. "

Seorang teman pernah berpesan..

"Kadang² Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar..
Rupa²nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi.." "

"Cinta yang disemadi! kan tidak mungkin layu selagi adanya imbas
kembali. Hati yang remuk kembali kukuh selagi ketenangan dikecapi.
Jiwa yang pasrah bertukar haluan selagi esok masih ada.. Parut yang
lama pastikan sembuh selagi iman terselit didada..."

~Seindah Pelangi~

on Sunday, October 25, 2009

Saya nk menaip...tp saya xtau nk tulis ape...

Saya tgah bosan...tp saya xnak siapkn kerja2 yg berlambak ni :P...

saya nk old life saya balik...tp saya sayang ngn life saya skang nie...

My life now is full of joy and happiness...so why would i trade it for anything else...

Saya sayang+cinta life saya skang,
so i pray hard for it not to go away...

ermmm..

Kalian tahu tak??? untuk mendapat sesuatu, bukanlah mudah..ibarat mencapai pelangi diangkasa..sukar..penuh rintangan dan mmg teramat mustahil. tpi kamu tetap boleh mewarnai impian kamu itu didada kanvas. lukisan yang hampir serupa dengan pelangi sudah benar2 memberi kepuasan bahawa kamu sudah memilki sebuah pelangi!

dalam dunia ini, terlalu banyak rintangan yg terpaksa kita hadapi. kamu pernah rasa dunia ini tidak adil? sy pernah berasa begitu. tapi inspirasi terus mekar dlm diri saya. melonjak semangat saya untuk terus tersenyum walaupun dunia tidak lah seindah cerita dalam novel atau fantasi.

jadi, teruskan perjuangan, binalah impian dan pastikan impian kamu itu boleh dicapai. jika tersadung atau jatuh dimana2, bangkitlah. kerana hidup kamu adalah usaha kamu untuk mewarnainya.

bak kata org indonesia " persetankan saja masa silammu dan kata2 manusia!"
macam budak2 main lari2. berlari dan terus berlari. kalau kamu tersungkur, gelakkan saja kepada diri kamu. kata kan pada dirimu, " kalau aku tidak tersenyum saat aku terjatuh, siapa lagi kan tersenyum padaku. jika aku tidak bangkit sendiri dari sini dan terus berlari, siapa lagi kan memimpin diriku untuk terus menang perlumbaan ini"

dunia ini cume sementara. deritanya sekejap jika kamu mahu bahagia selamanya di sana..
cinta lah yang mewarnai dunia kita jadi warna2 pelangi yg indah. dan kamu, saya, dia adalah sebahagian dari dunia ini. semoga terus ceria...

~Sayangku Untuk Kamu~

on Thursday, October 22, 2009

Saya tak boleh bayangkan hidup saya tanpa insan-insan yang saya sayangi. Tanpa keluarga, sahabat dan mereka yg saya sayangi. Bukan mudah nak menyayangi orang dan bukan mudah nak terima kehilangan orang kita sayangi. Saya takut sgt, satu hari nanti orang yg saya syg tinggalkan saya. Saya mampu berdiri hari ini kerana adanya mereka. Dan saya tak tahu apa akan jadi pada saya jika saya kehilangan salah seorang daripada mereka.

Saya akur dengan diri saya, saya mengaku sekali saya sayangkan orang, saya mmg btl2 sayang. Bkn main2. Saya takkan ckp saya sayang melainkan saya btl2 syg. Dan kenyataanya, bila saya dah sayangkan orang, saya takut saya akan kehilangan org tu.

Saya sudahpun kehilangan 2 orang yg saya sayangi. Saya benar2 menyayangi mereka. Malang sekali, kedua2nya hilang dari saya dengan cara yang berbeza. Satu, seakan tak mampu lagi merasakan kewujudannya di sisi. Ibarat wujud jasad tapi rohnya entah ke mana. Seseorang yang dahulunya, lama dahulu saya blh bergelak tawa, usik mengusik dan sebagainya tapi kini itu semua tiada lagi. Hanya sekadar bertegur sapa sekali sekala. Itupun jarang sekali. Dan seorang lagi, sudah tiada lagi di dunia ini. seseorang yg begitu saya kagumi kecekalan dan ketabahannya, yg senyumannya saya puja, yg ketenangannya tiada tandingan, yang sentiasa sabar dlm setiap perkara yang dihadapinya. Saat dia pergi menemui ilahi, hanya raungan saya yg bergema. Air mata yg tidak mampu dihentikan dan saya sendiri seperti mayat hidup, ke mana saja letaknya mata saya, pastinya terbayang wajahnya.

Dan kini, saya hampir2 saja kehilangan 2 lagi insan, seorang yg telah kenali saya sejak 7 tahun dahulu dan seorang lagi sejak 4 tahun dahulu. Saya cuba lakukan apa sahaja utk pastikan mereka tidak hilang dari saya. Biar jauh, asal dekat di hati saya. Ketahuilah saya menyayangi anda. Mungkin ada kalanya saya alpa dlm menghubungi anda, tetapi jauh di setiap sudut hati saya, nama anda berdua tetap terpahat tiada ganti.

Dan sayang yang masih mekar di hati saya bahkan semakin subur dibajai kasih sayang buat my famly,my love sister & teman2 tersyng...

Jika saya katakan saya sayangkan anda, fahamilah bahawa saya tak mahu kehilangan anda. I really meant it. Saya memaksudkan mahukan anda sentiasa ada dan tak hilang dari saya. Lebih2 lagi di saat saya memerlukan anda. Saya tak minta utk dijaga 24jam, cuma saya mahu rasakan kehadiran anda itu. Jangan lari dari saya saat saya marah, cuba buat saya senyum waktu saya sedih dan bantu saya utk bangun ketika saya jatuh. Bukankah itu sebabnya manusia dijadikan utk satu sama lain?

Sayang yg saya ada tak byk. Cuma utk mereka yg benar2 saya sayangi. Saya kedekut dlm memberikan sayang saya? Benar sekali! Kerana hanya mereka sahaja yang berhak dan layak mendapatnya. Kerana apabila anda ada terlalu byk kasih sayang, anda tidak pandai menghargainya. Sayang yg senang diungkap, tapi tidak bermakna. Tiada nilai atau perkataan mudah, valueless. Coz before this macam2 ungkapan sayang yg dah diucapkan kpd saya...but it just ungkapan...hanya sekadar dibibir..bkn dr hati...Saya tak mahu sayang begitu. Saya mahu sayang yang benar2 diertikan. Yang didalamnya penuh dengan senyuman dan kegembiraan.

Orang ckp, kalau kita kehilangan orang yg kita sayang, jangan menangis. Kita menangis sebab dalam hati kita ada terlalu byk kasih sayang utknya. Menangis bermaksud anda melepaskan segala yg ada di dalam hati melalui air mata. Bila ia keluar dlm bentuk air mata, itu bermaksud anda mengurangkan kasih sayang anda kepadanya.

Tapi, saya tak mampu tahan air mata saya bila kehilangan orang yg saya sayang. Berbeza dgn apa yg saya tulis tadi, makin byk air mata yg mengalir, mungkin mendukung maksud lebih banyak sayang saya kepadanya. Dan kadang2, bila saya marahkan org, bila saya dapat tau orang tu menangis kerana saya, hati saya akan sejuk dan lembut. Api yg membakar hati saya ibarat disiram salji dan serta merta beku.

Dalam erti kata lain, tlg jangan buat saya sedih bila saya sayangkan anda...sbb saya tak boleh tgk orang2 yg saya sayang bersedih...sbb saya sayangkn anda laa saya nk anda sentiasa happy..:)

~Jom Makan PAPADOM~

Last week g tonton cerita PapaDom kat damansara..Cerita mengisahkan pengorbanan seorg bapa terhadap ank kesygannya setelah kematian isteri tercinta..mmg terbaek la!!!sedih sgt..kwn2ku marilah rmi2 pergi menonton wyg ni...xrugi nye lah kalo korunk tgk.....meleleh jgk air mata ni.heheehe

PAPADOM sebuah filem terbaru dari Tayangan Unggul yang kini sedang sibuk menjalani pengambaran di sekitar Pulau Pinang dan di UiTM Shah Alam. Filem arahan Afdlin Shauki turut dibintangi beberapa pelakon popular. Mesti gempak habis ni kan? Tajuknya pun unik dan double meaning.

Judul: PapaDom
Tagline: Sebuah kisah mengenai seorang bapa, seorang anak dan papadom.
Genre: Drama / Komedi
Pengarah: Afdlin Shauki
Penerbit: Tayangan Unggul Sdn Bhd
Kos penerbitan: RM1.44 juta

Pelakon:
Afdlin Shauki (Saadom)
Noorkhiriah (Munira)
Liyana Jasmay (Miasara)
Vanidah Imran (Profesor Balqis)
Farid Kamil (Hisham)
Scha (Shasha)
Chelsia Ng (Yvonne)
Que Haidar (Mat)
Harun Salim Bachik (Hussin)
Pete Teo (Alan)
Adham Malek (Ali)

Sinopsis Filem PapaDom:
Mengisahkan Saadom adalah seorang pengusaha kedai makan yang terlalu kuat bekerja sehingga berjaya mengejar impian hidupnya, namun dia gagal dalam tanggungjawabnya sebagai suami kepada Munira dan ayah kepada Miasara. Situasi ini berubah apabila Saadom kehilangan isteri kesayangannya yang mati dalam satu kemalangan ketika ingin melihat anaknya menerima anugerah di sekolah selepas suaminya memberikan alasan sibuk. Sebelum itu, Munirah sempat berpesan agar suaminya akan sentiasa menjaga anaknya seperti mana menjaga kerjanya. Sejak itu Saadom tidak lagi seperti dulu, ke mana saja anaknya berada dia sentiasa berada di sisi. Sehinggalah saat berpisah apabila Miasara ditawarkan untuk melanjutkan pelajarannya di IPTA. Miasara tidak lagi mahu ayahnya mengikutnya ke Kuala Lumpur dan mengugut akan berhenti belajar sekiranya tidak patuh arahannya. Saadom akur dengan kehendak anaknya, namun di sebalik itu Saadom punyai rancangan untuk memohon jawatan sebagai tukang kebun di IPTA tempat anaknya belajar agar dapat sentiasa melihat anaknya.

~Selamat Malam...Sayangku :) ~

on Monday, October 19, 2009


Biarkan berlalu…
Semua kepedihanmu…
Lelapkan matamu…
Biarkan mimpi membawamu ke mana kau mahu…
Selamat malam…
Tidurlah sayangku
Siangkan tiba bercahaya, bermula baru semua untuk mu…

Biarkan berlabuh tirai kisah semalam…
Yang indah itu ada padamu..dengan setiap impian dan harapan…
Selamat malam…
Tidurlah sayangku…
Siangkan tiba bercahaya, bermula baru semua untuk mu

Kan ku menjadi arjuna dalam mimpi-mimpi mu…
Kan ku panah tepat ke jiwamu atas nama cintaku…woo
Pari-pari ku utus bawa kau ke sini lagi,
Terhapus semua air mata dengan senyuman…woooo…

Selamat malam sayang…
Selamat malam kasih…
Selamat malam sayang…wooooo…

Selamat malam sayang…
Selamat malam kasih…
Selamat malam sayang..ooooo…tidurlah sayangku…
Siangkan tiba bercahaya, bermula baru semua untuk mu

Selamat malam ..tidurlah sayangku..

~Presented To You...Lucky Laki ~

on Thursday, October 15, 2009


Lucky Laki – Superman
-:Ni bukan anak2 Ahmad Dhani tp Anak2 Cikgu Rani...hahaha:-

reff:
aku bukanlah superman
aku juga bisa nangis
jika kekasih hatiku
pergi meninggalkan aku

ayahku selalu berkata padaku
laki-laki tak boleh nangis
harus slalu kuat
harus slalu tangguh
harus bisa jadi tahan banting

tapi ternyata sakitnya cinta
buat aku menangis

repeat reff

ayahku selalu memarahi aku
jika jatuh air mataku
kata ayah slalu air mata itu
adalah tanda kelemahan

tapi ternyata air mataku
ternyata jatuh juga

repeat reff

ayahku tersayang maafkanlah aku
jika aku masih menangis
masih belum bisa menjadi seperti
apa yang ayah selalu mau

kita berjanji ’tuk tidak lagi
menangis karena cinta

repeat reff [3x]

psst: sebenarnya my lil brother yg pakai baju purple tu suka banget deh nyayi lagu ni..siap rekod dlm hp ku lagi dia duk nyayi lagu ni..hahaha..sabo je laa adk ku sorg ni :)...cazenku danial pun suka..tp ummi dia cakap danial nyanyi cam ni "ayahku selalu berkata padaku...laki-laki tak boleh nangis..tapi Danial blh..."hahaha Danial mmg..dari dulu lagi suka nangis sbb tu nama Danial aka DENE(maksud dia cengeng)...hahaha
***Ni dia My Cazen-Danial***

~Bila Diri Disayangi~

on Thursday, October 8, 2009


Saya sangat seronok & happy ari ni...yang pasti ari2 yang ku lalui betul2 bererti dalam hidupku kini...seronok bila kita tahu diri kita disayangi oleh orang lain...atau dalam ertikata lain ada orang yang betul2 sayang kat kita....bila sakit ada yang caring...bila kerinduan ada yang mengubat rindu...bila menyepi ada yang bertanya kabar..bila bersedih ada yang mengembirakan kita....ermmm best kan???....

Apa2 pun yg pasti..kehadiranmu membahgiakan hidupku..Thanks dear 4 everything…Thanks coz always be with me..samada saat gembira maupun sedih...tak ramai yang sanggup bersama kita dalam semua perkara..sesetengah orang memerlukan kita time dia perlukan kita je..klu tak hmmm bukan nk kata call or sms...Ym & chat pun tak kn??..bila apa yang diinginkan tercapai or time tidak diperlukn dibiarkan kita sendirian...dah ramai orang camni yang pernah hadir dalam hidupku..sejak dari sekolah smpi laa sekarang...tp x semua camni kn??saya tak menafikan ada jugak yg baik...ikhlas bersahabat dengan kita..menghargai kita adanya...alhamdulillah..bersyukur pada tuhan kerana menganugerahkan sahabat2 sebegini buatku untuk sama-sama ku tempuhi perjalanan dalam dunia yang penuh pancaroba ini...ada SOMEONE ni...dia tak suka kalu saya cakap "I always be with U when U need me" coz katanya..."I always need U..ever..ever..n ever..."so kna tukar laa..."I always be with U forever.."

~Indahnya Beraya Di Desa~

on Sunday, October 4, 2009

Salam lebaran buat semua teman2 yg tak jemu2 mengunjungi blog saya...Memandangkan kita masih berada di bulan Syawal rasanya masih belum terlambat lg nk mengucapkan SELAMAT HARI RAYA buat semua...dah lama jugak saya tak update blog ni..maklum laa..sibuk beraya..

Raya tahun ni cam rasa kurang je kemeriahannyaa...bkn saya je yg cakap..ramai yg cakap camtu..Mybe orang zaman sekarang tidak memanfaatkan hari raya dengan betul...saya beraya di kampung selama 1 minggu(18/9-26/9)..bergerak dari KL 18hb mlm pukul 9pm...sampai pukul 4am...alhamdulillah sepanjng perjalanan pergi & balik KL xde kemalangan yg berlaku...yang bestnya raya tahun ni dapat wish dr SOMEONE dari One Utama after show dia tuk program Sampaikan Raya TV3...tak sangka lak dia call...Then 1 lg..raya ke5 baru2 ni kakak kesayanganku dah bertunang...alhamdulillah..semuanya beerjalan lancar...nanti nk share kn sedikit gambar2 raya & pertunangan kak dah :)

*My Happy Famly on Pagi Hari Raya*

*Wif My Lil Brother - Muhd Hilmi Hafiz~


*Raya ke3*


*Di Hari Pertunangan Kak Dah*


Ok laa sampai di sini dulu cerita & photo tuk ari ni...jmp lagi di lain entry..
Wassalam

© Copyright by Memori Tercipta | Template by BloggerTemplates | Blog Trick at Blog-HowToTricks