Aida Arisya In D' House

Aida Arisya In D' House
Pada Yang Esa kupohon... agar apa saja yang kubicara, tidak menjadi racun untuk sesiapa, tetapi penawar hati dan budi. Pada Mu Tuhanku... kupohon kekuatan agar jejariku mampu untuk menghulurkan sesuatu, yang akan menjadi halwa minda buat yang membaca bisikan hatiku. Berbicara setulus kata. Berkata dari hearty yg indah berbahasa..~ Kata-kata bukan dusta tp, patah-patah yg puitis ikhlas dari jiwa yg ada!! BlOg ini memberi peluang insan yg kerdil menuturkan bicara seketika selagi ada dayanya!!~ SEUKIR SAYANG, SECANGKIR KASIH, & SEKELUMIT CHENTA!!~

Followers

CLICK ME!!!

There was an error in this gadget

~Tuhan Lebih Menyayanginya~

on Monday, February 7, 2011

Tanggal 2 Feb 2011....petang after melawat Ayah Su (adik Ayah) kat hospital tiba2 my uncle call infrm nenek nak kena hantar hospital...nenek tak berapa nk sihat 2hari sblm ku smpi kg...kiranya masa ku smpi tu nenek dah kat rmhku...beberapa hari lepas tgk nenek dah sihat sedikit...tp teruk balik 2hb tu & terus panggil ambulan dtg amk...me,my mom & adk yg baru lps melawat Ayah Su terus tunggu di wad kecemasan coz nenek baru smpi dgn ambulan...1st time ku masuk wad kecemasan tgh doktor nk periksa..kesian ku melihat nenekku..dgn wayer..mesin..walaupun ku x tau fungsi2 mesin2 tersebut..dr percakapan my aunty2 & uncle2 bunyi macam kritikal..nenek mmg menghadapi kencing manis & darah tinggi..tp kali ni terlalu tinggi..doktor sahkan ada pendarahan di kepala & kna stroke...buah pinggan pun rosak...nauzubillah...terkejut ku mendengarnya...lebih kurang 4 jam jugak kami menunggu di luar wad kecemasan Hospital Dungun sebelum di transfer ker Hospital Besar Kuala Terengganu...selepas keadaan nenek stabil bru di transfer ker HKT dalam kul11 jugak laa...balik rumah packing barang...dalam kul 12am jugak laa kitaorg gerak dari dungun ker kuala terengganu...arround kul 1.15am smpi hospital kuala terengganu kitaorg terus ker wad kecemasan..menanti d luar wad smpi kul 4.30am....lepas di transfer ker ICU..Ayah Teh yang tunggu nenek di luar wad & kami ker rumah abg tuk rest..dalam kul5 am jugak laa baru smpi rmh abg..semua makcik2, pakcik2 & cazen2 menginap di situ..kul5.30am baru ku tidor..kul 6.30am dah bangun balik...

3 Feb 2011
kami ke hospital..tp macam biasa..tidak d benarkn masuk if bkn time melawat..time mlawat lak skjp jer...tu pun tuk ICU kna gilir2 dua2 orang masuk...famly mak dah laa ramai...ku pun smpt masuk tgk nenek..tp nenek tak sedarkan diri..bnyk wayar kat badan hidung & tangan..kesiann tgk nenek...ptg tu ku teman ibuku berjaga...smpi kul10mlm my uncle lak ganti..huhh masa berjaga ngantuk tuhan jer yg tahu..dgn tdo hnya 1jam mlm tu...nsb baik tempat menunggu tu blh baring2..ku lelapkn mata jap...

4 Feb 2011
Pagi tu tgh2 bersiap & bfst my uncle call bgtau suh semua ker hospital...nenek kritikal..so kami semua ke hsptl...di sebabkan keadaan nenek kritikal kami dibenarkn masuk oleh doktor walaupun bukan waktu melawat...bila ku masuk tgk nenek keadaan cam smlm...xde respond apa2..cuma denyutan jantung turun naik...kata my uncle now hanya jantung yg berfungsi..tu pun bergantung pada ubat...nk tggu semua ank2 smpi baru bukak ubat tu coz doktor kata ubat pun badan nenek x blh terima..nauzubillah..masa tu doktor dh pesan..apa2 yg jadi Redha jer....smpt ku temankan nenek dalam ICU tu bacakan yassin masa tgh kritikal..wlpun sbnrya ku takut dgr bunyi mesin2 tu...ptg tu dalam pkl 5lbh lps ku solat asar & baca yassin dlm bilik menunggu tiba2 my aunty cakap nenek dah x de...uwaaaaaaaaaaaa.....tuhan jer yg tahu perasaan ku time tu...semua yg ada kat situ dah nangis2 dah...kul7 bawa balik jenazah ke Dungun..mula2 masa kat hospital decide nk kebumi keesokan arinya around kul10pg..tp dah smpi kat Dungun pakcikku kata nk kebumi malam ni jugak...kelam kabut mcari org nk mandikan..org nk solat jenazah...dalam kul12lbh jugak laa baru siap mandikan jenazah..lps solat jenazah terus ke kubur..dalam kul 1-2pg kami kat kubur..tggu hingga hbs baca talkin...Alfatihah tuk nenekku Che Su Bin Abu Bakar..Semoga rohnya dicucuri rahmat & d tempatkan d kalangan orang2 yang beriman & beramal soleh..amin
*Sebelum Nenek "Pergi"*
#2-3 hari before balik kampung mata kiriku asyik berkedip2 jer beberapa hari tu...
#Nenek asyk buang air besar siang & malam
#Makan kurang..tp asyik mintak air jer..dahaga katanya...biasa kurang minum air
#Malam sblm tdo(kat rmhkku) Nenek ada cakap kat my Mom "Banyak kain putih kat situ"
#Nenek asyik merungut nak "Balik"
#Nenek cakap kat maksu knp en jusoh(atokku yg dah meninggal) tinggalkn dia dulu..& pesan kat maksu...nanti klu dia meninggal suruh tanam bersebelahan kubur atok

0 comments:

© Copyright by Memori Tercipta | Template by BloggerTemplates | Blog Trick at Blog-HowToTricks